این شعر که سرشار از پندهای اخلاقی، نقد اجتماعی و نگرشی تلخاندیشانه (اما واقعبینانه) به دنیاست، از سرودههای
فروغی بسطامی (از شاعران سبک بازگشت و همعصر قاجار) است. در ادامه،
معنی کامل و دقیق هر بیت را به همراه تفسیر مفهومی آن برایتان مینویسم:
بیت اول: در این دنیای بیحاصل چرا مغرور میگردی / سلیمان گر شوی آخر، نصیب مور میگردی معنی: در این دنیای فانی و بیثمر، چرا به خود میبالی و تکبر میورزی؟ حتی اگر به مقام و قدرت سلیمان برسی، سرانجامِ کارت (پس از مرگ) به اندازهی یک مورچه، نصیب و بهرهات خواهد بود (یعنی خاک میشوی و هیچچیز از آن عظمت باقی نمیماند).
تفسیر: شاعر میگوید دنیا جای ماندن نیست؛ هرچه قدرتمند باشی، مرگ پایاندهندهی همهی شکوههاست و انسان در نهایت به کمترین چیزی تبدیل میشود.
بیت دوم: به دنیایی که مردانش عصا از کور میدزدند / من از خوشباوری آنجا محبت جستجو کردم معنی: به این جهانی قدم گذاشتم که حتی مردان سرشناس و بهظاهر بزرگش، برای تهیهی یک عصا (چیز ناچیز) دست به دزدی از افراد نابینا میزنند. من از سرِ سادهدلی و خوشبینی، در چنین جایی به دنبال عشق و محبتِ حقیقی گشتم (و طبعاً نیافتم).
تفسیر: نهایت پستی انسانها را نشان میدهد که برای منافع کوچک، به ضعیفترین افراد هم رحم نمیکنند؛ در چنین فضایی، جستجوی عشق کاری بیهوده و کودکانه است.
بیت سوم: عصا گر خم شود هر دم به گوش پیر میخواند / مگر در خواب بینید بار دیگر نوجوانی را معنی: اگر عصا (که بر اثر استفاده، خمیده شده) هر بار که در دست پیرمرد قرار میگیرد، او را به یاد خمیدگی و ناتوانی خودش میاندازد؛ اما گویا مردم تنها در خواب میتوانند بار دیگر جوانیِ ازدسترفته را ببینند (یعنی در بیداری به فکر پیری نیستند).
تفسیر: شاعر بر غفلت انسان از گذشت عمر تأکید دارد؛ پیران با دیدن عصای خمیده، به پیری خود پی میبرند، اما دیگران همچنان در خوابِ جوانی و غرورِ دنیوی به سر میبرند.
بیت چهارم: نظر کردن به درویشان بزرگی کم نمیگردد / سلیمان با همه حشمت نظر میکرد بر موران معنی: نگاه کردن به فقرا و درویشان و تواضع در برابر آنان، از بزرگی و ارزش انسان نمیکاهد. سلیمان (پیامبر) با تمام عظمت و سپاهیانش، به مورچهها نظر میکرد و به آنان احترام میگذاشت.
تفسیر: بزرگیِ حقیقی در فروتنی است؛ هرکه عزت بیشتری دارد، باید خاکسارتر باشد. سلیمانِ توانا، مورچه را میدید و تواضع میکرد، پس ما نیز نباید به درویشان با تحقیر نگاه کنیم.
بیت پنجم: وفای شمع را نازم که بعد از سوختن هر دم / به سر خاکستری در حسرت پروانه میریزد معنی: من به وفاداریِ شمع افتخار میکنم، زیرا شمع پس از آنکه خودش کاملاً سوخت و خاکستر شد، همچنان حسرت پروانه را میخورد و خاکسترِ وجودش را بر سر میریزد (یعنی حتی در مرگِ خود، به یادِ عاشقِ دیگر یعنی پروانه است).
تفسیر: این بیت ظریف و نمادین است. پروانه عاشقِ واقعیِ آتش است که در آن میسوزد و به وصال میرسد، اما شمع میسوزد و ذوب میشود، ولی به پروانه غبطه میخورد. یعنی شمع نیز آرزوی سوختنِ کامل و وصال دارد، اما خاکستر میشود و در حسرت میماند؛ درست مانند انسانهایی که در راه عشق میسوزند ولی به مقصود نهایی نمیرسند.
بیت ششم: در رفاقت با وفا بودن شرط مردانگیست / ورنه با یک استخوان، صد سگ رفیقت میشوند معنی: در دوستی، شرطِ رادمردی و جوانمردی، وفاداری است. اگر اینگونه نباشد، با یک تکه استخوانِ کوچک، صدها سگ دورت را میگیرند و با تو دوست میشوند (اما این دوستی، خیانتآمیز و موقتی است).
تفسیر: سگها با دیدن طعمه، دور انسان جمع میشوند؛ اگر دوستی بر پایهی منفعت و طمع باشد، ارزشی ندارد. دوست واقعی کسی است که در سختیها وفادار بماند.
بیت هفتم: اگر کم سو شود چشمی، بار عینک میکشد بینی / ز بینی باید آموزی ره همسایهداری را معنی: اگر چشم، قدرت بیناییاش کم شود، عینک سنگینی بر روی بینی قرار میگیرد و بینی بارِ آن را تحمل میکند. تو باید از صبر و تحملِ بینی، روشِ همسایهداری (یعنی تحملِ آزارِ همسایه و مدارا با او) را بیاموزی.
تفسیر: بینی سالها بدون شکایت، عینک را تحمل میکند. شاعر میگوید انسان باید همچون بینی، صبور و بردبار باشد و رنجهای ناشی از همسایگان و اطرافیان را به جان بخرد، چرا که زندگی اجتماعی جز با مدارا ممکن نیست.
بیت هشتم: خنده بر لب میزنم تا کس نداند درد من / ورنه این دنیا که ما دیدیم، خندیدن نداشت معنی: من از روی اجبار و تظاهر میخندم تا هیچکس از درونِ رنجکشیده و دردناکِ من باخبر نشود. در غیر این صورت، این دنیایی که ما تجربه کردهایم، اصلاً جای خنده و شادی ندارد.
تفسیر: لبخند بسیاری از آدمیان ظاهری و ساختگی است؛ دنیا پر از رنج و ناکامی است و خندهی واقعی در آن جایی ندارد. این بیت، اوجِ اندوه شاعرانه و طنزِ تلخِ اوست.
بیت نهم (پایانی): من از روییدن خار سر دیوار دانستم / که ناکس کس نمیگردد، بدین بالا نشینیها..... معنی: من از دیدنِ خار که بر بالای دیوار میروید، این نکته را فهمیدم که افرادِ پست و بیاصل، با قرار گرفتن در جایگاههای بالا و اشرافی (بالا نشینی)، بزرگوار و بااصالت نمیشوند.
تفسیر: خار هرچقدر هم که بر فراز دیوار برود، باز هم خار است و میآزارد و ارزشی ندارد. شاعر به صراحت میگوید که مسئلهی مقام و ثروت، ذاتِ پستِ انسان را تغییر نمیدهد. بالانشینی فریبنده است، اما انسانِ بیمایه، همچنان بیمایه باقی میماند.
جمعبندی کلی: شاعر در این قطعه، با نگاهی تلخ و حکیمانه، انسان را از
غرور دنیوی،
پیمانشکنیِ دوستان،
بیوفاییِ روزگار و
زوالِ عمر برحذر میدارد و در عین حال، به
تواضع،
صبر،
وفاداری و
شناختِ اصلِ انسانها سفارش میکند. او چهرهی زشت و ریاکارانهی جامعه را به رخ میکشد و لبخندِ تلخِ خود را سپری برای پنهانکردن رنجهای درونی میسازد.